Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 34, 26 augusti 2016

Envis folklig rörelse


Pengarna eller livet
Anika Agebjörn, Carmen Blanco & Anna Nylander
Atremi

Utan tillväxt, ingen utveckling? Den här boken berättar om ett alternativ, Sumak Kawsay, filosofin som bygger på Bolivias och Ecuadors ursprungsfolks tanketraditioner, med värden som balans, måttfullhet, ömsesidighet. Principerna finns inskrivna i Bolivias och Ecuadors grundlagar, som bland annat ger naturen rättigheter.

Men principerna är inte så lätta att leva upp till. Länderna har rika olje- och gasfyndigheter, och det är svårt för dessa fattiga länder att avstå ifrån att exploatera dessa fyndigheter, gruvdrift och oljeutvinning fortsätter.

Principerna bryter mot de traditionella västerländska och kristna värderingarna. Allenarådande sedan påven utfärdade sin bannbulla 1454, principen om terra nullius, som gav de kristna rätt att beröva ursprungsfolken deras land, att upplysa och "civilisera", starten till kolonialismen. Europas stormakter satte den globala normen. Ursprungsfolkens sätt att se på världen underkänns även i dag. Ursprungsfolken nedvärderar ofta sig själva. Ett nytt kollekektivt självförtroende behöver byggas upp.

Bokens exempel hämtas från folkrörelser i Bolivia, Ecuador och också Sverige. Författarna har omfattande erfarenhet av solidaritetsarbete i Latinamerika. Viktiga fakta om tillväxt, konsumtion, lagar och principer rörande Sumak Kawsay presenteras.

Dess budskap är nödvändigt att följa för att vända utvecklingen. Samarbete, sociala sammanhang, respekt för naturens rättigheter. En envis folklig rörelse kan förändra spelplanen i grunden, är budskapet som avslutar denna inspirerande bok.

  Share