Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 12, 24 mars 2016

När kriget kom till byn


Flykten
Torsten Larsson &
Johanna Sandberg
Whip Media

Plötsligt kom kriget. Bomberna föll alldeles för nära och familjen flydde hals över huvud.

Flykten handlar om ett barn som tvingas fly med sin familj från sitt hem och sina kompisar. Det enda som följer med när familjen flyr en natt är nallen - den enda vännen på en lång resa mot okänt mål

En liten bok med stort allvar. Det är lätt att bli mycket berörd av bilderboken som handlar om sonen, föräldrarna och den älskade nallen. Det är pojken som berättar. Inledningsvis så bor familjen i sitt hemland. Vardagen är fylld av skola, jobb och ett ganska vanligt familjeliv.

Men ett krig tränger sig allt närmare och familjen blir tvungna att fly från sitt land. De förlorar allt för att försöka ta sig i säkerhet. Familjen får bevittna fruktansvärda händelser på sin brokiga resa. Ibland är priset för egen räddning att man måste välja bort räddning av andra. Det fanns inte plats åt alla som försökte fly.

Berättelsen är, trots sin enkelhet, mycket gripande. Läsaren får följa familjen genom tältläger, sjukdom och tågresor, till sist hamnar de i Sverige.

I slutet av boken finns en illustration med tillhörande text, som är något av en spegling av bokens start. Vi ser en familj, där föräldrarna har fått jobb och sonen går i skolan. Illustrationen är nästan synonym med bokens första bild. De har landat och har fått ett nytt hemland. Dessutom så har pojken fått en ny nalle. Hans kära Habibi, föll i havet under den slamriga båtresan. Framför allt de yngre läsarna vet med säkerhet att ett omtyckt mjukdjur kan vara oumbärligt.

Att bokens handling är högst aktuell, behöver knappast nämnas. Vi överöses med nyheter och information om det pågående kriget i Syrien. Men att beskriva för barn på ett sätt som de kan förstå och i bästa fall även kan samtala om, det har författarna verkligen lyckats med. Bokens illustrationer ger en god förstärkning till historien och ledsagar läsaren genom en ledsam berättelse som ändå slutar lyckligt.

Jag vill varmt rekommendera boken till barn i förskoleklass och i åk 1-3. Det bör även nämnas att berättelsen kan kräva inblandning och förklaring från vuxet håll.

Var beredd på att finnas till hands då de barn som läser behöver ställa frågor och förmodligen även ventilera sin egen oro.

  Share