Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 9, 4 mas 2016

Vego för unga matälskare


Vego hela dagen
Mattias Kristianssen
B. Wahlströms Bokförlag

Intresset för att äta vegetariskt växer, men det saknas gröna kokböcker för yngre. I Vego hela dagen samlar därför Mattias Kristiansson cirka 50 lättlagade vegofavoriter, med de unga matälskarna särskilt i åtanke.Boken kan sammanfattas som en lättsam men seriös guide som bjuder på ett lekfullt intryck.

Mattias Kristiansson inledde vegobanan med en blogg och följde upp med en vegansk mattidskrift, Vego. Parallellt gav han ut ett antal vegokokböcker för vuxna. Nu är det dags för hans första kokbok för barn.

- Jag ville göra en bok så att kids som känner att de vill dissa köttet för grön vegomat, ska få det så enkelt som möjligt. Nu kan de själv göra sin egen mat, eller med lite hjälp från en förälder. För vegomat ska inte vara krångligt, det ska vara något som alla kan klara av utan problem, säger han.

Trots att den utpekade målgruppen är äldre barn, eller nästantonåringar, förmodar vi att även vuxna personer kan finna innehållet intressant.

Författaren inleder med tydliga riktlinjer beträffande olika begrepp, köksmaskiner, näringslära samt råd angående föräldrar som kan ha synpunkter på det praktiska utövandet i köket.

Recepten som figurerar är enkelt förklarade och illustrerade med hjälp av snygga foton. Beskrivningarna är tydliga och pedagogiskt formulerade. Förmodligen kan de följas utan något krav på yrkesutbildning vad beträffar de experimentlystna hobbykockar som med bokens hjälp vill nå nya idéer.

Boken startar med frukost, vandrar vidare via smoothies, lunch, middag och avslutas med en stilig efterrättsbuffé.

Förmodligen kommer upplägget och den inspirerande atmosfären att få även övertygade köttätare att bli inspirerade och vilja ge det gröna, hälsosamma köket en chans.

Vegan som allätare, gör ett försök och kom ihåg att ha roligt på vägen!

Vi tror att vår nya kokbok, som Mattias Kristianssen så skickligt har komponerat, kommer att få välsmakande konsekvenser.




Belugabolognese

4 personer


Belugalinser är små svarta saker som är godast just i en vegofierad köttfärssås. Så god att du gör bäst i att dubblera receptet och sedan äta tre dagar i rad för att stilla begäret.




(Foto: Linus Hallgren)

Ingredienser
400 g spaghetti
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl belugalinser
400 g krossade tomater
2 dl crème fraîche eller yoghurt, till exempel Oatlys iMat
Fraiche eller sojayoghurt
2 dl vatten
en nypa strösocker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt svartpeppar
olivolja att steka i


Gör så här:
1. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av spaghettin i ett durkslag. Häll sedan tillbaka pastan i kastrullen och ställ åt sidan så länge.
2. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Fräs i lite olja i en stekpanna tills löken mjuknat och fått lite färg.
3. Rör ner tomatpuré, belugalinser, krossade tomater, crème fraîche eller yoghurt och vatten. Krydda med strösocker, oregano, basilika, salt och svartpeppar.
4. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på i 25 minuter. Rör om och då. När linserna är mjukna är bolognesen klar.
5. Servera den nykokta spaghettin med Belugabolognesen.

  Share