Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 33, 14 augusti 2015

Klimatfrågan har lösningar

Vi ser redan att klimatet förändras runtomkring oss. Det blir varmare, isar smälter och havsnivån stiger. Det handlar om högst konkreta förändringar, men samtidigt är de svåra att föreställa sig på ett personligt plan. Det handlar om ett för oss helt nytt läge som vi saknar intuitiva referenspunkter för. Vad spelar det för roll om jorden framöver blir - till exempel - två grader varmare? Hur påverkas vi då? Det låter ju lite fjuttigt.

Alla kommer att påverkas, om än olika mycket och direkt. Vad vi har för temperatur, nederbörd, vindsystem, havsnivå, vattenföring, permafrost, väderextremer med mera spelar roll för världens matproduktion, kuster, städer, vattenresurser, ekosystem och väderrelaterade naturolyckor. Det blir även svårare att minska fattigdomen i världen och det låter inte alls fjuttigt. Hur stora förändringarna blir är inte hugget i sten, eftersom de framtida utsläppen kan bli olika stora, och samhällens utveckling påverkar sårbarheten för klimateffekter. En väsentlig anledning till detta är att utsläppen över tid kan bli olika stora, och att samhällens utveckling påverkar sårbarheten för klimateffekter. Fram till nu har vi öst på med utsläpp och bara i begränsad omfattning tänkt på framtida klimatrisker. Det är emellertid fortfarande möjligt att påverka utvecklingen.

Klimatförändringarnas orsaker handlar om det moderna samhället. Vi använder energi och mark för uppvärmning och nedkylning, transporter, livsmedelsproduktion, tillverkning, bostäder, sophantering och så vidare. Samhällens utveckling har smörjts av uppfinningar och investeringar i lösningar som bygger på kol, olja och naturgas. Detta är världen som vi känner igen, på gott och ont. Därmed inte sagt att vi i all evighet ska vandra i de fossila bränslenas dal. Samhället förändras oavsett.

Vi ser runt oss många bra förändringar jämfört med för inte särskilt länge sedan. Lösningar som inte handlar om jämmer och elände. Man kommer över tid att investera i energisystem oavsett klimatfrågan. Det ger en naturlig ingång till att välja mellan fossilt och förnybart i nya beslut. När det är dags att köpa en ny bil kommer urvalet troligen att vara klimatvänligare än förra gången. Infrastrukturen har kanske också förändrats.

På flera fronter har vi kommit i gång, men därmed inte sagt att vi redan bemästrat uppgiften. Att det är svårt handlar bland annat om överlappningar och balansgångar mellan olika länder, sektorer och politikområden för klimat, energi, säkerhet, handel och annat. Hur som helst fortsätter de globala utsläppen att öka. Det är oklart vilka slags globala klimatavtal som trillar ut från det stora klimatmötet COP21 i december. De flesta bilar fortsätter att gå på bensin och diesel. Vi flyger som tättingar. Klimateffekter är redan ett reellt huvudbry i en del länder och det håller inte riktigt.

Världens gemensamma ambition är att begränsa uppvärmingen till under två grader. Vi ligger nu vid nästan en grad, och den långsiktiga uppvärmningen ökar med fortsatta utsläpp. Målet förutsätter att de globala utsläppen ska gå ner till noll mellan 2050 och 2100. Samtidigt ska ekonomin utvecklas, maten räcka till, fattigdomen minska och biologisk mångfald skyddas.

Vissa klimateffekter går ändå inte att undvika. Jämfört med en ännu varmare värld förblir de ändå betydligt mer hanterbara än i en värld som värms upp allt mer. Tvågradersmålet är möjligt, men det är långtifrån säkert om det håller. Man kan alltså argumentera både för att tvågradersmålet är väldigt ambitiöst - och inte tillräckligt ambitiöst.

Oavsett detta kan klimatfrågan bäst lösas över tid genom samarbete, långsiktig policy och beslut, avveckling av det gamla och utveckling av det nya. Omvänt gäller att ju längre tid det tar, desto mindre blir chansen att begränsa klimatförändringarna eftersom trenderna då behöver riktas om under en kortare tid än den som vi i dag har att arbeta med. Och besluten spelar roll även den närmaste tiden. De formar utgångspunkten för besluten som följer.

Det handlar om att välja väg.

Klimatforskare, Lunds universitet

  Share