Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 28, 10 juli 2015 Lev bättre, sundare och längre ![]() Nya Självläkande människan Sanna Ehdin Anandala Bladh by Bladh ![]() Det mesta om hälsoforskning och alternativ medicin finns med på bokens 369 sidor. Sanna Ehdin har bred kunskap och är doktor i immunologi. Just påverkan på immunförsvaret är en stor orsak till våra sjukdomar, och det kan vi stärka med vad vi ätet, medan dagens industrimat påverkar oss negativt. I dag är två tredjedelar av det vi äter i väst tomma kalorier. Maten har fått sämre kvalitet. Grönsaker i dag innehåller bara sjättedelen så mycket mineraler som i början på 1900-talet. En måltid med ekologisk mat innehåller dubbelt så mycket näring som den från konventionellt odlade livsmedel. Näringen återförs inte till marken. Kvävegödsling blåser upp volymen och ger växten ett annat näringsinnehåll. Det ekologiskt odlade innehåller dubbelt så mycket antioxidanter. Ett försök med vitamin- och mineraltillskott i Kalifornien ökade barnens IQ med 15 enheter. När skolmaten i New York byttes till mer näringsriktig blev betyg och idrottsprestationer bättre och mobbing och kriminellt beteende minskade. Minst 100000 personer dör varje år i USA av läkemedelsbiverkningar. Hälso- och sjukvårdskostnaderna i Sverige har ökat 50 procent på tio år. Kostnaderna för läkemedelsbiverkningar är 15 miljarder kronor om året. Den vanligaste dödsorsaken är kroniska sjukdomar som står för 70 procent av hälsovårdskostnaderna, men sjukvården är inte inriktad på friskvård utan ger symptomdämpande piller som skapar fler sjukdomar. Sanna Ehdin lade om sin livsstil och gjorde en handlingsplan för 20 år sedan, och hur hon blev riktigt bra när hon dubblade intaget av fetter och oljor 15 år senare. Vi behöver fett och i synnerhet mättat fett. Ändrade tankar kan ge snabba förändringar, men den fysiska kroppen reagerar långsammare. Det tar två månader för kroppen att göra en biokemisk förändring, och sedan behövs det en månad till för att de nya vanorna ska sätta sig. Nytt i den helt omarbetade boken är bland annat avsnitt om epigenetik, hur miljön styr genernas uttryck, inflammationsdämpande mat, andningens betydelse, LCHF, det goda fettet och kolesterolbluffen. |