Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 5 juni 2015

På väg mot 100 procent förnybar energi

För bara fyra år sedan presenterades förslaget om 100 procent förnybar energi i riksdagen för första gången. Miljöpartiet hade lagt en partimotion. I dag är den visionen i centrum av energidebatten. Till och med Vattenfall kommer att ordna ett seminarium i Almedalen på tema 100 procent förnybar energi.

Samtidigt förändras energimarknaden. Kärnkraftverken närmar sig slutet av sin livslängd och förnybar energi växer snabbt.


Lise Nordin är riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. (Foto: Sveriges riksdag)

Kritiken mot kärnkraften är i dag till stor del densamma som vid folkomröstningen 1980. Den handlar om säkerhetsrisker, uranbrytning och att lämna efter sig ett radioaktivt avfall. Nu har det tillkommit ytterligare ett argument: den är olönsam.

Länge saknades en vision om alternativen. Det är ju alltid lättare att påbörja en förändring om man vet vart man är på väg. Sverige har i dag fantastiska möjligheter att nå ett helt förnybart energisystem tack vare energieffektivisering och energi från skog, vatten, sol och vind.

Statsminister Stefan Löfven läste i regeringsförklaringen i oktober 2014 upp att regeringens mål är att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi. Kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Detta gav respons i omvärlden, och Sverige steg i global ranking över olika länders attraktivitet för investeringar i förnybar energi. Sedan regeringsförklaringen lästes upp har mycket hänt.

För att kärnkraften ska betala mer av sina samhällsekonomiska kostnader höjdes kärnavfallsavgiften från 2,2 öre per kilowattimme till 4 öre per kilowattimme. Kärnkraften betalar en så kallad effektskatt som inte justerats sedan 2008, och i vårbudgeten höjde regeringen effektskatten. Men trots att den varit mycket omdiskuterad är det en marginell kostnad.

Den större förändringen är de nya säkerhetskraven. Efter Fukushima blev omvärlden starkt medveten om att inbyggd kylanläggning höjer säkerheten.

I december togs därför beslutet att alla reaktorer senast 2017 ska ha en oberoende härdkylning, vilken ska vara permanent inbyggd senast år 2020. Kostnaden har beräknats till cirka 1 miljard per reaktor. Detta är den stora kostnaden, ändå har Folkpartiet inte sagt nej till höjda säkerhetskrav. Det är bra. I april meddelade Vattenfall att man inom några år planerar att stänga ner de två äldsta reaktorerna i Ringhals. De har länge haft problem med lönsamhet på grund av låga elpriser och svårigheter i driften. De höjda säkerhetskraven och kostnaderna påverkar också kalkylen. Även de två äldsta reaktorerna i Oskarshamn har likartade problem, och det är sannolikt att de också avvecklas inom ett antal år.

Gamla och avskrivna kärnkraftverk har alltså problem med lönsamhet, och det är dyrt att bygga ny kärnkraft. Sedan alliansregeringens beslut 2010 är det tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige.

Men det är ingen slump att EON och Fortum tidigt meddelade att de inte har något intresse av detta. Enbart Vattenfall inledde under ledning av förra regeringen arbetet att utreda ny kärnkraft. Socialdemokraterna och Miljöpartiet enades i stället om att avbryta det arbetet och styra Vattenfall mot förnybar energi. I dag finns därför ingen som arbetar med att planera för ny kärnkraft.

Sverige har ett stort och växande elöverskott som kompenserar stängningen av de äldsta reaktorerna. Men det behövs också fler satsningar på förnybar energi och energieffektivisering. Regeringen vill höja målet för utbyggnaden av förnybar energi till 30 terawattimmar år 2020 inom elcertifikatsystemet. Det ska bli mer lönsamt och enkelt för privatpersoner att delta i energiomställningen.

Sedan årsskiftet får alla mikroproducenter av egen el en ersättning med 60 öre per kilowattimme för den el som säljs ut på nätet. Investeringsstödet till solceller höjs från nästa år och räcker då till fler. Energimyndigheten har fått uppgiften att utreda nya sätt att ge stöd för energieffektivisering och en satsning på havsbaserad vindkraft.

Sverige är på god väg mot 100 procent förnybar energi.

  Share