Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 11, 13 mars 2015 En humanitär katastrof En humanitär katastrof utspelar sig i Mellanöstern. De extrema övergrepp som sker i Irak och Syrien är fruktansvärda och djupt oroväckande. Miljontals människor har mycket hastigt tvingats på flykt, inte sällan på grund av sin tro eller sitt ursprung. Svenska kyrkan vill se ett antal åtgärder med anledning av situationen i Mellanöstern:
Den överväldigande majoriteten kommer till omkringliggande länder som Jordanien, Libanon och Turkiet, där befolkningen redan lever under mycket fattiga omständigheter. Trycket på dessa länder är enormt och bristen på resurser leder till ökade spänningar och risk för konflikt även där. På grund av den rådande situationen utökar Svenska kyrkan sitt arbete i regionen med fem miljoner kronor detta år. Beslutet togs nyligen av kyrkostyrelsen, och avsikten är att stödet ska fortsätta i sex år, sammanlagt 30 miljoner kronor fram till 2020. Extra medel om fem miljoner har också avsatts för att stärka församlingarnas arbete med asylsökande och flyktingar i Sverige. Men insatser från civilsamhällets aktörer är inte nog. Läget är så alarmerande att det krävs extraordinära insatser från det internationella samfundet. Med den nuvarande utvecklingen är risken stor att den religiösa och etniska mångfalden i regionen snart är ett minne blott. Krigen och de oerhörda övergreppen påverkar hela civilbefolkningen oavsett religiös eller etnisk tillhörighet. Alla drabbas av IS brutala framfart; kristna, kurder, shiiter, sunniter, yasidier och andra grupper. Vi ser en skrämmande utveckling med ökade spänningar och polarisering, då utsatta gruppers upplevelser och behov ställs mot varandra. Det är av yttersta vikt att EU, FN och dess medlemsstater agerar. Exempel på möjliga åtgärder är:
En kraftig ökning av EU:s kapacitet för vidarebosättning behövs, liksom gemensamma ansträngningar för att säkra vägar för skyddsbehövande ut ur konfliktområdet. På sikt behövs en aktivering av EU:s massflyktsdirektiv för att få till stånd ett gemensamt ansvarstagande i Europa. |