Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 8, 20 februari 2015

Tidiga betyg pedagogiskt kvacksalveri

B

etyg där elevernas prestationer rankas i fem eller sex steg ger en mycket mager information. De säger ingenting specifikt om vari elevens svårigheter består. De ger därmed inte heller någon vägledning om vilka åtgärder som bör sättas in.

Ett system med diagnostiska prov, tid för lärarna att följa varje enskild elev, samt fortlöpande personlig kontakt med både eleven och föräldrarna eller vårdnadshavarna ger betydligt större möjligheter till meningsfulla insatser.

Utöver de invändningar mot tidiga betyg som redan har framförts från sakkunniga finns en faktor som vanligen glöms bort.

I alla mätningar kan man se en tendens att främst mäta det som är lättast att mäta och där svaren är enklast att bedöma. Namn och årtal i orienteringsämnena, formler i kemi och fysik, korrekta siffror i matematik och normal stavning och meningsbyggnad i svenska och främmande språk.

Att bedöma elevernas förmåga till samarbete, deras kreativitet och sättet att hitta lösningar, deras förståelse av sammanhang och deras svårigheter eller framsteg då det gäller muntlig eller skriftlig kommunikation är sådant som är svårare och mera tidskrävande att mäta.

Resultatet blir att just de färdigheter som ofta är viktigast för elevernas framtida möjligheter de blir minst uppmätta. I nästa steg anpassar sig både lärare och elever till den här ordningen.

Undervisningen inriktas då alltmer på att eleverna ska lära sig det som är lättast att mäta, så att man får så bra resultat som möjligt på de nationella proven.

Därmed närmar man sig åter den gamla korvstoppningen. Skolan riskerar att bli ett sorteringsverk, där de svagaste så tidigt som möjligt ska slås ut. Förslaget att införa betyg i fjärde klass är i bästa fall verkningslöst om det gäller att förbättra resultaten i den svenska skolan.

I värsta fall är det fråga om ett pedagogiskt kvacksalveri som kan få mycket negativa följder.

Detta sagt utifrån 36 års verksamhet som klasslärare och ytterligare 25 år av pedagogisk verksamhet därefter.

  Share