Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 5, 7 februari 2014

Mikroplast sprids allt mer i naturen

Mikroplast finns inte bara i vatten där de hotar djurlivet, de minsta partiklarna är så lätta att de även sprider sig med vinden från reningsverkens smutsvatten och slam.

Matkemisten Udo Pollmer tog upp problemet med mikroplastens spridning i radioprogrammet "Mahlzeit" i Deutschlandradio Kultur i slutet av förra året.

Han bekräftar därmed Gerd Liebezeits uppfattning, forskare i marinbiologi och -kemi vid Carl von Ossietzky-universitet i Oldenburg, Tyskland.

- Vi kan vara säkra att det finns mikroplast överallt i atmosfären, menar han.

Hamnar i livsmedel

Gerd Liebezeit förmodar att plastpartiklarna via luften hamnar i livsmedlen. På uppdrag av nordtyska radions konsumentmagasin "Markt" undersökte han i november 2013 olika honungsprover som ansågs vara rena. Liebezeit upptäckte plastfibrer och plastfragment i nitton prover, i fyra fanns dessutom mikroplastkulor. Det fjäderlätta materialet hamnar på blommor, därifrån hamnar det genom bina i bikuporna och honungen.

Mer plast än plankton

Mikroplasten framställd av polyeten finns i avloppsvatten som restprodukter från tandkräm, duschtvål, peelingkräm och rengöringsmedel. Somliga produkter innehåller upp till tio procent polyetenkulor. Dessa småkulor ska ge en rengöringseffekt på mekanisk väg. Polyeten reagerar nämligen kemiskt trögt. På det viset anses man behöva använda mindre aggressiva kemikalier.

I många sjöar, vattendrag och i världshaven har forskare upptäckt större mängder av mikroplast. I den så kallade Great Pacific Garbage Patch i Stilla Havet flyter det sex gånger mer plastpartiklar än plankton.

- Det måste bli ett slut på användningen av denna mikroplast i kosmetik- och rengöringsprodukter, kräver Gerd Liebezeit.

Den federala tyska miljömyndigheten satsar på fler forskningsprojekt och räknar med att tillverkarna kommer att avstå på frivillig väg. Miljöorganisationerna har dock agerat och företagen Unilever, The Body Shop och Johnson & Johnson har som ett svar på det bestämt sig för att sluta med mikroplast i sina produkter till 2015 och Proctor & Gamble till 2017.

Share