Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 5, 7 februari 2014

För en mer jämställd och hållbar världshandel

Organisationen Gröna kvinnor deltog på det nionde WTO-ministermötet på Bali i slutet av förra året. De lobbade för jämställdhet och hållbarhet i den globala handeln. Här berättar Ewa Larsson om vissa framgångar - utifrån en bottennivå.


Det föddes fram en ny maktordning under WTO-mötet på Bali, men miljö och jämställdhet återstår att föda fram, menar Susanne Wise och Ewa Larsson från Gröna Kvinnor.

World Trade Organization, WTO, bildades 1995 i Genève för att reglera världshandeln. Målet är att underlätta för producenter av varor och tjänster att nå ut globalt och att undanröja marknadsstörande mekanismer. Samma år, 1995, träffades världens länder i Beijing för att under FN:s paraply besluta om en gemensam "Platform for Action" för en jämställd värld.

Två antiteser, pengarna och kvinnorna, som möttes i olika världsdelar vill nu Gröna kvinnor göra en syntes av och föra vidare som en helhet in i arbetet med de globala nya Post Milleniemålen, även kallade SDG (sustainable development goals) eller "Beyond 2015". Gröna kvinnor menar att WTO kan vara ett redskap att stärka kvinnors företagande inom handel som kan ta bort barriärer för handel med fossilfri förnyelsebar energiteknik och för handel med ekologiska jordbruksprodukter.

Ny maktordning

Med respekt för FN-beslut kan WTO lösa handelsknutar och befria handel från monopol och oligopol och bidra till en grön jämställd omställning och hållbar konsumtion. Efter ministrarnas nionde möte, MC9, menar Gröna Kvinnor att det föddes fram en ny maktordning, men att miljö och jämställdhet återstår att föda fram.

Ett "Bali Package" antogs vars konkretioner ska arbetas fram inom ett år. Det blir början på en lång ny historia där arbetet med de nya Milleniemålen kan inkluderas så att hållbar handel och jämställdhet kan gå hand i hand.

WTO har fått en nystart, men det kunde ha blivit precis tvärtom, efter år av stiltje.

Efter flera dygns förhandlingar deklarerade den nyvalda brasilianska generalsekreteraren Roberto Azevëdo stolt att "för första gången har WTO verkligen levererat". Områden som anses speciellt viktiga att få återbekräftade är "AID for Trade". Här finns möjligheter för EU-länderna att agera självständigt eftersom "rent" bistånd ligger utanför den gemensamma politiken.

Många jordbrukare kvinnor

Utifrån svensk handelspolitisk inriktning borde då de mål som antogs av riksdagen 2003 "Sveriges politik för global utveckling", PGU, utgöra stabil grund. AV PGU-programmets 13 punkter handlar en om handelsavtal. Där sägs att "inhemsk produktion och begynnande industri ska skyddas". Samtidigt sägs i punkten om Svenskt näringsliv att "våra investeringar ska bidra till hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning".

Gröna kvinnor har valt att tolka det i WTO-sammanhang som att tullfrihet borde gälla för förnyelsebar fossilfri energiteknik och för ekologiska jordbruksprodukter. Länder ska inte behöva gå vägen över kemikaliejordbruk och oljeberoende i sina utvecklingsprocesser.

En stor del av världens jordbrukare är kvinnor. I delar av Afrika är andelen så hög som 80 procent och i Asien utgör kvinnor 60 procent av arbetskraften i jordbruket. Kvinnor är de främsta producenterna av ris, vete och majs vilket motsvarar mer än 90 procent av dieten för landsbygdens fattiga. Småskaligt jordbruk drivs främst av kvinnor och de har inte råd med kemikalier och handelsgödsel. Att höja den ekologiska odlingen som norm ger dem direkta handelsförmåner.


Indiska deltagare manifesterade varje dag med plakat och talkörer.

Tull ska bli enklare

En nybakad rapport från Världsbanken, "Women and Trade in Africa", styrker just kvinnans roll inom handel och betydelsen av tullförenklingar vid gränshandel då majoriteten av just denna handel är färskvaror inom området jordbruksprodukter, rapporten presenterades i FN i Genève vecka fyra.

På WTO-mötet beslöts nu att tulladministrationen ska förenklas. Det innebär att varor inte längre ska bli liggande vid gränsen i avvaktan på oändligt långa administrativa rutiner. Ett korruptionsmoment undanröjs också då det ibland går fortare att tulla för den som betalar. Ett av Gröna kvinnors krav var just att underlätta handel för kvinnors företagande och stoppa diskriminering av kvinnors företagande, ett krav med ursprung i FN-konventionen, "Platform for Action".

Det pågick också en diskussion om miljöfrågor överhuvudtaget ska in i WTO-arbetet. Den samordnande organisationen Our World Is Not For Sale, OWINFS, med säte i Washington DC, anser inte det. I det förberedande arbetet med så kallade icke-statliga organisationer, NGO (Non Governmental Organisation), slog de fast att "miljöfrågor löses bäst på andra sätt", oklart dock var och hur.

Gröna kvinnor har svårt att se skillnaden mellan varför det anses klokt att styra upp offentlig upphandling med miljö och demokratikrav och inte samtidigt jobba för att underlätta handel med miljövaror generellt och globalt.

Handelseftergifter

När det gäller bomull så krävde länder som Benin, Mali, Burkina Faso och Chad marknadstillträde, vilket riktar sig till USA som dominerar handelsområdet. Bomull som arbetsområde återbekräftades och hur det ska genomföras ska återrapporteras inom ett år. Gröna kvinnor lobbar för lättnader inom handel med ekologisk bomull då just bomull kräver extremt mycket kemikalier som förgiftar både människor och grundvatten.

Det som media lyfte och skrev om var huruvida handelseftergifter skulle fortsätta accepteras gentemot Indien. De krävde rätt att fortsätta lagerhålla ris för att fortsätta kunna dela ut det både gratis och subventionerat till 2/3 av sin befolkning som annars svälter. G33 länderna, som nu omfattas av 46 länder, hade gemensamt arbetat fram det högt rimliga kravet på rätt att bygga upp lager av vissa stapelvaror.

Svenska regeringsförhandlare ingick i EU:s och USA:s åsiktspaket vilket innebar att de stödde linjen att Indien skulle få fyra år på sig att upphöra med subventionen - fullständigt absurt. Indien, med G 33 i ryggen, vann dock förhandlingen, annars hade allt gått i stå igen.

Hård ton

Skrivningarna kring matsäkerhet i den så kallade "Gröna Boxen" ska återkopplas till ländernas utveckling. På NGO-möten var tonen hård mellan Pakistan och Indien då Pakistan anklagade Indien för att deras subventionerade ris läckte över och förstörde den pakistanska och nepalesiska exportmarknaden. Pakistan anklagades i sin tur för att gå USA:s ärenden.

När allt syntes klart, samma eftermiddag som konferensen skulle sluta, tog Kuba till orda. De sa att de absolut inte kunde gå med på ett nytt avtal eftersom USA konsekvent bröt mot befintliga handelsavtal genom sitt fortsatta handelsembargo riktat mot Kuba. En riktig käftsmäll mot USA och flera länder slöt upp bakom konstaterandet.

Synpunkten möttes dock med respekt, en bekräftande artikel i Gatt-avtalet om att "diskriminering inte är tillåtet" lyftes in i texten och "Bali Package" kunde med det knytas ihop.

Själva förhandlingsprocessen var hårt kritiserad. Beslutet att alla måste vara överens om precis allting användes som utpressning mot Indien som redan från början sagt att de inte gick med på att sluta upp med att lagra ris. De manifesterade dagligen inne i själva förhandlingscentrum, anordnade talkörer och gick med plakat. Poliser log mot demonstranter och mot alla oss andra, de tillät att fotograferas med automatvapen i hand, fortsatt leendes, och några med blomma bakom örat. En annorlunda upplevelse för mig som är van vid USA:s hårdföra vakter och säkerhetskrav i FN i New York.


En stor del av jordbruket utförs av kvinnor, som producerar en majoritet av det ris, majs och vete som skördas.

Parallellt möte

Av närvarande 350 NGO med dryga 700 deltagare var flertalet lobbyister från näringsliv som tobaksindustrin, läkemedelsindustrin, kycklingindustrin, oljeindustrin etcetera. Från Sverige kom två NGO, Gröna kvinnor och ICC, Internationella Handelskammaren, som i den svenska styrelsen har Wallenberg som kassör. Internationellt kallas även dessa organisationer för NGO.

Det parallella mötet för NGO:s "Bali Trade and Development Symposium" lyfte rent politiska handelsfrågor som att nivåer på jordbrukssubventioner och handelskvoter ska finns med som dominerande framtidsfråga. På flera seminarier påpekade forskare från olika universitet nödvändigheten av hållbar handel och ren energi, flera goda exempel redovisades.

Där fanns en framtidstro och ett konstaterande att en ändring måste ske nu! ICC skrev en debattartikel i Times före WTO-mötet där de underströk vikten av att komma överens och få igång utveckling inom handel igen. Gröna kvinnors krav om tullfrihet på fossilfri förnyelsebar energiteknik möttes positivt. Under två dagar i plenum hade länders handelsministrar stafettal om fem minuter vardera. Vår handelsminister Ewa Björling sa " handel kan vara en viktig ingrediens i en hållbar värld".

Efter en snabb middag med svenska delegationen reste hon sedan vidare i Asien på sin lobbytur för Svenskt Näringsliv. Tyvärr tog hon varken miljö eller jämställdhet med i bagaget.

Hoppas någon ledamot ställer frågan i riksdagen och ber henne utveckla hur hon tänker sig hållbarhet som handelsingrediens?

Handel som politisk makt

Just handel som politisk maktfaktor är ett gammalt kännetecken för WTO. Att kapitalstarka länder gått sina multinationella företags ärenden och accepterat prisdumpning på inhemska marknader och med det slagit ut dem.

Nestlé med bröstmjölksersättning och torrmjölk som prismässigt konkurrerade ut inhemsk torrmjölk i en del Afrikanska länder är kanske mest känt inom den feministiska rörelsen men har också starkt kritiserats av Internationella facket, ITUC och ILO. Mammor trodde det var fint att sluta amma och barn dog för att det vatten som användes att späda ut bröstmjölksersättning med var orent. Lantbrukarnas kor blev olönsamma och slaktades och med dem försvann den organiska gödseln. Dyr handelsgödsel måste köpas in vilket i sin tur slog ut mindre lantbrukare, mest kvinnor. Även folkliga globala rörelser har agerat hårt mot WTO:s marginalisering av hur inhemsk produktion fått negativ utveckling genom handelsvillkor, den mest kända är kanske Our World - Our Future - Our Goals som organiserar och driver på för hållbar småskalig lokal utveckling.

Fick jobba hårt

I Sverige är det historiskt Forum Syd och Diakonia som bevakat ministerkonferenserna men nu var det Gröna kvinnor som var den enda ideella organisationen på plats från Sverige. Vi fick dock jobba hårt för att få tillträde och bli ackrediterade.

FN:s NGO-kontor i Genève avstyrkte först vår ansökan när vi skrev att vi arbetade för jämställdhet. De ansåg att vi inte "var berörda av WTO:s frågor". Då skickade vi över Gröna kvinnors två senaste rapporter om att "Ställa om ekonomiska system hållbart och jämställt" samt "Grön feministisk ekonomi" och välkomnades genast med orden, "Vi ser fram emot att träffa er".

Gynnar utveckling

Utifrån att botten var nådd har ett genombrott för en handelspolitik som gynnar den utveckling som anges i olika FN-konventioner öppnats upp. Det mest marknadshämmande i dag är att kvinnor hålls utanför villkor för handel, att klimatet löper amok och att jorden förgiftas och utarmas.

Smarta kapitalister bör snarast sadla om och blir affärsaktivister. Ordet handelsfrihet ska inkludera de som producerar varor och tjänster och de som lever och verkar på platser där naturresurser tas i anspråk för produktion.

Dagens sociala medier sprider snabbt kunskap om sociala orättvisor som växer inom länder och som en allt större global medelklass inte accepterar. Det finns nu stora möjligheter, som vi ser det, att koppla den svenska positionen inför FN-processen om en ny agenda för global utveckling efter 2015, Post Millennium som också kallas Beyond 2015, med handel som utveckling i fortsatt arbete med WTO:s "Bali Package".

I den svenska regeringens positionspapper för Beyond 2015 anges i dag jämställdhet som en demokratisk förutsättning och det finns krav på att medel för genomförande ska kopplas till klimathänsyn, handel, näringsliv och företag. Gröna kvinnor jobbar med att få väven att gå ihop; än saknas tyvärr ledande politiker i den globala omställningen, civilsamhällets roll som påtryckare är större än någonsin.

Fakta Bali:

Bali är en av Indonesiens över 17500 öar och ligger mellan Java och Lombok. Befolkningen består av drygt 4 miljoner människor och öns storlek är 5577 km2. Huvudstad är Denpasar. Cirka 85 procent av befolkningen tillhör religionen Bali Hindu medan de flesta andra i befolkningen är muslimer. Även om turismen idag står för den största delen av ekonomin så är det jordbruket som sysselsätter flest balineser. Bland jordbruksprodukterna är ris, grönsaker, frukt och kaffe viktigast. Även fisket är en viktig sysselsättning. Bali är också känt för sin högt utvecklade dans och konst och sitt hantverk. Kulturen är starkt influerad av Indien och Kina.

Share