Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 50, 13 december 2013

Kampen mot kärnkraften går vidare

M

ycket har hänt på energifronten de senaste månaderna. Bland annat detta.

En vindkraftspark i Bottenviken har stoppats för fåglarnas skull. Men projektet att bygga ett nytt kärnkraftverk i samma område har ännu inte stoppats. Motståndet växer. Inte enbart för fåglarnas skull, utan för allt levande på jorden.

Vattenfall får fortsätta bryta kol i Tyskland. Fem nya kolkraftverk vill de också bygga. Med våra pengar. Flera byar kommer att jämnas med marken. 3 500 människor måste lämna sina hus och sina fäderneärvda hemman för att Vattenfall ska kunna bryta kolen. Att våra pengar används till detta är en skam.

I Storbritannien ska det byggas nya kärnkraftverk i Hinkly Point i södra England med brittiska skattebetalares pengar, som en stor del av kapitalet. För Energie de France (EDF) har begärt att få en fast prisgaranti på den levererade elen i 30 år, oavsett priset på el på den europeiska elmarknaden. Detta är verkligen ett bevis på att kärnkraften inte kan stå på egna ben utan måste subventioneras.

Glädjande i detta sammanhang var energiminister Anna Karin Hatts (C) svar, enligt nyhetsbyrån Reuters, till Internationella Energi Agenturen (IEA) när dessa talade om att Sverige måste planera för framtidens energiförsörjning:

"Vi kommer inte att medge varken direkta eller indirekta subventioner för ny kärnkraft i Sverige. Kärnkraften i Sverige måste stå på egna ben, bära sina egna kostnader, sina försäkringskostnader likväl som avfallskostnaderna."

Euratom fortsätter att pumpa in pengar i storskaliga nukleära projekt som till exempel ITER, som är ett internationellt projekt som syftar till att bygga en fusionsreaktor (ibland kallat fjärde generationens reaktorer), och dessutom massor med pengar till annan kärnteknisk forskning. Också detta med de europeiska medborgarnas skattepengar. Hur länge ska vi tillåta detta? Ryssland har återupptagit reaktordriften i ett av de gamla kärnkraftverken i Sosnovy Bor väster om St Petersburg. Det har stått stilla i över ett år, men nu har det enligt uppgift moderniserats. Flera av reaktorerna där är av Tjernobyl-typ.

Konstigt nog reagerar ingen på att Ryssland har en hållhake på Ukraina när det gäller kärnkraften. De levererar ju allt bränsle till de reaktorer som finns i landet och har tidigare hotat att sluta med dessa leveranser om Ukraina närmar sig väst.

Ett annat glädjande besked kom Världsbanken och Förenta Nationerna med den 28 november.

- Vi satsar inte på kärnkraft, sade Världsbankens president Jim Young Kim till Agence France-Presse när han och FN:s chef Ban Ki-Moon presenterade planerna på hur det ska gå till när alla på hela jorden ska få tillgång till el år 2030. Vi ska dubblera energieffektiviseringen och den förnybara energin. Mellan 600-800 miljarder dollar om året ska investeras.

Nu väntar jag med spänning på besked från EU-kommissionen om den godkänner Storbritanniens subventioner eller ej. Beskedet skulle ha kommit förra veckan men har skjutits upp. Hoppas vår EU-kommissionär säger nej.

Share