Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 46, 15 november 2013

Nu har militären gått till angrepp

H

undratals människor har gått där. Till och med jag har gått där. Vid Vätterns strand. Dels för att det är vackert, dels för att beskåda det område som det svenska försvaret inte vill försvara alls.

Två som har gått där heter Enar Andersson och Alexandra Svedberg. Häromdagen inleddes rättegången mot dem vid Skaraborgs tingsrätt. Försvarsmakten har gjort polisanmälan.

Enar är en av eldsjälarna i föreningen Rädda Vättern. Alexandra är journalist på Radio Skaraborg. Alexandra intervjuade Enar för bland annat Dagens Eko och P1 Morgon. Och platsen för intervjun var ett övningsfält vid Vättern. Någon övning förekom inte. Däremot vill Högkvarteret öva mer. Med Vättern - en av Europas största sötvattentäkter som försörjer en kvarts miljon människor med dricksvatten - och området kring denna som övningsområde för såväl svenskt militärt flyg som Natoflyg.

Det var om följderna av detta som Enar berättade i det inslag som Sveriges Radio gjort.

Högkvarteret vill öka antalet "flygrörelser" från drygt 2 000 till över 10 000. Man vill skjuta 10 000 raketer och avlossa tiotusentals skott ut över Vätterns dricksvatten.

Man vill fälla fler bomber över Vättern. Man vill ha skarpa stridsövningar tillsammans med Natoländer. Man vill öva med drönare och undervattensexplosioner. Kemikalier, flygfotogen, bly och andra tungmetaller ska således tillföras Vättern av det svenska försvaret vars uppdrag är att skydda landet från potentiella fiender.

Att leva och bo i ett område där militären ska kunna bomba, lågflyga med såväl Jas-plan och helikoptrar som drönare i en omfattning som mångfaldigas jämfört med dagens blir naturligtvis inte heller lätt. 80 dagar per år.

Aktion Rädda Vättern är en ideell organisation som vill skydda Vättern och området däromkring. Enar Andersson är en av eldsjälarna. Som, liksom hundratals, kanske tusentals andra befunnit sig på det aktuella övningsområdet när inga övningar förekom.

Skälet till militärens polisanmälan är givetvis bara ett enda: Eldsjälen Enar Andersson vågade tala i riksradion om vad som håller på att hända med Vättern. Han talade trots att Högkvarteret lär önska att största möjliga tystnad - bortsett från Jas-plan, bombfällningar och stridsövningar med Nato - ska råda. Nu ska det statueras exempel.

En karta som tidigare legat ute på Försvarsmaktens hemsida -- och som har visat hur man tänkt sig agera över sjön - är tyvärr borttagen. (finns nu på Archive.org)

- Jag har sett både jaktlag och ornitologer på området utan att de anmälts. För några år sedan, när det bildades "isberg" i vattnet utanför försvarets område var det tusentals personer som gick omkring och fotograferade det naturfenomenet. Utan att försvaret reagerade, säger Enar Andersson till Skaraborgsbygden.

Enar Andersson och Alexandra Svedberg har nu dragtis till domstol. Av Försvarsmakten.

Share