Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 46, 15 november 2013

Föredömligt om olikheter


Lilla spindel på flygande äventyr
Inger Byström och
Kristina Lundholm
Faun Förlag

Ett enkelt sätt att förmedla kultur till våra yngsta är att läsa en barnbok för dem. Berättandet, fantasin och de tillhörande illustrationerna ger barnen tillgång till en förtrollad värld där allt kan hända. Barnböcker inspirerar och utvecklar, barnens ordförråd förstärks, känslor förklaras och barnen kan nå förståelse för händelser i sin omvärld.

Barnboksfigurerna gestaltas ofta som djur. Exempelvis grisen Benny och Grodan som dyker upp i diverse dilemman, ofta är problemen kamratrelaterade. Men som sig bör, då historierna är skrivna för yngre personer, löser både Benny, Grodan och deras vänner sina svårigheter och återgår till sin vardagsharmoni.

I somras debuterade Inger Byström, skrivarpedagog och manusbearbetare, med boken om en liten spindel som hamnar i flygande äventyr. Inledningsvis flyttar den lilla spindeln med familj till ett nytt hus i Silkesköping. Allt är dammigt och spännande, tills spindeln inser att han har glömt sitt älskade gosedjur på bussen. Det är myran Myanna som påträffas i familjens skafferi, som sedan hjälper lilla spindeln. Hon får honom att trotsa sin rädsla och tillsammans anlitar de flygande eskort för att rädda gosedjuret Äm.

Efter en hård kamp genom luften, inne i bussen och slutligen tillbaka till det nya grannskapet har Äm blivit räddad och ordningen är återställd. Frågan är bara om gosedjuret är lika viktigt efter den spännande utfärden. Den lilla spindeln verkar nämligen ha fått det som betyder mest av allt, en riktig kompis.

Det är lätt att följa med i textens handling, och Kristina Lundholms lite barnsliga men tydliga bilder förstärker läsarens upplevelse.

Jag tror att det konkreta upplägget och den för barn lättbegripliga berättelsen gör boken tillgänglig för barn från tre års ålder. Författarna har förmodligen tänkt att den lilla spindeln riktar sig till förskolan, där barnen är fyllda fem då de slutar.

Handlingen är dessutom ett föredöme då de olika figurerna samspelar med varandra, och det lyfts fram som positivt att vi har olika kunskap och förmåga. En vänlig bok med karaktärer som är snälla, ger förnimmelse av 1970-talets barnprogram och samtidigt blickar framåt mot en tidsera där vi uppmuntras att berika genom att vara olika.

Share