Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 37, 11 september 2013

Kärnkraften är för dyr

D

et ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom driver just nu en charmoffensiv i flera västeuropeiska länder.

Allteftersom riskkapital, banker och finansinstitut har insett att kärnkraften är en olönsam affär så poppar Rosatom upp som gubben ur lådan och erbjuder färdiga paket. Så bland annat i vårt östra grannland Finland, där nämnda företag i förra veckan slöt ett avtal om att bygga ett nytt kärnkraftverk.

I Storbritannien har Rosatom tillsammans med Rolls-Royce och Fortum slutit ett avtal "vars mål är att tillsammans studera möjligheterna att bygga och driva kärnkraftverk." Det är alltså den ryska staten som står för fiolerna. Även Japan försöker att sälja kärnkraftverk, men det verkar inte som om landet hittat några finansiärer.

Ungefär samtidigt har vi kunnat läsa i utländsk media att tre reaktorer stängs i USA därför att driften av dessa verk inte längre är lönsam.

Och det kan man förstå, inte minst efter det att man hört Vetenskapsradions serie om Atomnotan. Dyrt är det, väldigt dyrt att bygga kärnkraftverk, driva dem, riva dem och förvara avfallet. En nota som vi måste betala vare sig vi vill eller inte. Ett stort tack till Marcus Hansson och Pelle Zettersten för att ni gjorde denna serie (går att lyssna på på sverigesradio.se. Välj Vetenskap & Miljö och därefter Atomnotan). När ska övriga tidningar våga skriva om detta? Eller om vad som verkligen händer i Fukushima?

Att härdsmältor pågår i tre kärnkraftverk i Fukushima, att man inte har fått avfallsbassängerna under kontroll, att man släpper ut tonvis med radioaktivt material i havet, att strålningen runt kraftverken är enormt hög, detta skulle tidningarna och radio rapportera om. Men gör det inte. Varför? I ett upprop från den japanska ideella organisationen Citizens Commission on Nuclear Energy till de japanska myndigheterna skrivs det bland annat att "den japanska regeringen hade fel när den tidigare förklarade att den hade situationen vid kärnkraftverket i Fukushima Daiichi under full kontroll, och att ägaren Tepco saknar både vilja och kunskap att få kontroll både på reaktorerna och det radioaktiva vattnet."

Varför är inte situationen under kontroll? Kanske för att kärnkraftsolyckor inte går att kontrollera, lika lite i Fukushima som i Tjernobyl eller där det händer nästa gång. Detta borde alla ha i minnet, inte minst de länder som bredvilligt ställer upp och vill bygga nya plutoniumfabriker, för det är just det reaktorerna är: plutoniumfabriker. Utan kärnkraft inga kärnvapen.

I skrivandets stund står alla tre reaktorerna i Oskarshamn stilla. En av dem för en årlig revision som beräknas ta tio och en halv månad. Den blir alltså driftklart nästa sommar.

Slutsatsen blir, som vi skrev på svarta tavlan i skolan förr i världen: LÅT STÅ!

Share