Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 38, 30 augusti 2013

"Mer ekologiskt till folket"

Mellan förorterna Akalla och Rinkeby, på det gröna Järvafältet i Stockholm, ligger en ekologisk odling som just nu drivs helt ideellt. Eldsjälen Rafael Altez Calderon har en vision om nyttigare mat och bättre livskvalitet för alla och solidaritet både lokalt och globalt.


Rafael plockar svinmålla till Karin och ger tips på hur den kan användas.

- Vi har en "utbildningsmaskin" här, utifrån lite olika teorier. Vi vill utbilda framtida bönder och skicka ut dem på landsbygden, det är vårt mål, säger Rafael Altez Calderon.

Vi står i det delvis öppna tältet som fungerar både som affär, fikarum, förråd och multimediacenter på Akalla Ekoodling utanför Stockholm.

Föreningens (tillfälligt ockuperade) område är på nästan två hektar, med både gemensamma odlingar och några enskilda kolonilotter.

Arcadia Astorga, som har en av de enskilda lotterna, upptäckte föreningen av en slump tidigare i sommar under en cykeltur med några vänner.

- Det var roligt att komma till ett sådant här ställe där man kan få hjälp när man inte vet något, säger hon. Vi kunde börja odla med en gång, behövde inte ens gräva, och det är billigt.

Arcadia letar upp sina favorithandskar i en stor låda innan hon fortsätter ut.

Rafael Altez påpekar att det är viktigt att produktionen ska gå till folket lokalt istället för till grossister.

- Det finns folk som kan leva på en hektar odling. Det viktiga är att hitta nya möjligheter och vägar, säger han.

Viktigt att röra på sig

En annan person dyker upp och hälsas med en kram av Rafael. Det är volontären Anita Karp, numera pensionär, men tidigare forskare i epidemiologi.

- Hon är här för att träna upp sin kroppsliga intelligens, säger Rafael Altez skämtsamt.

Hon håller med, det är viktigt att röra på sig.

- Folk sitter på kontoret dag ut och dag in, säger hon.

Men Anita Karp ser också värdet av odlingarna ur ett socioekonomiskt perspektiv.

- Det finns många stadsodlingar i Stockholmsområdet men de flesta ligger på södra sidan, där det bor många unga och medvetna människor. Det är viktigt att alla får tillgång till ekologiskt och närodlat, och här är det ganska billiga priser också, säger hon. Så det är extra fint att det finns här.

Rafael flikar in:

- Vi vill producera ekologisk mat och utveckla permakultur till folket!

Bönor, squash, och sallad

Efter ett tag kommer det även ett par kunder, Karin och Lars Wikell från Spånga. Volontären Ali mäter upp gula vaxbönor i påsar till dem. Här finns även squash och sallat till försäljning.

Rafael Altez ursprung i Peru kommer upp, han är quechuaindian, och han visar en kort filmupptagning från en dansuppvisning i hemlandet på den stora tv-skärmen.

- Det är många danser som påminner om jordbruksarbete, påpekar han.

Sedan hämtar han en stor gryta soppa och några skålar till gästerna. Han bjuder på soppan men om man vill kan man lämna en slant.

- Det är ekosocialistsoppa, med dynamiskt recept, kommer han fram till. Om den tar slut kokar vi nytt.

Förutom kikärtor och linser är en av de viktigaste ingredienserna svinmålla, vilket alla som kommer förbi får plocka gratis på området. Det är en kusin till quinoa, påminner om spenat, men betraktas ofta som ett ogräs.

Vi förflyttar oss ut från tältet och Rafael visar oss en del av odlingarna där svinmållan fått växa fritt och har skapat ett land av sig självt. Den trivs uppenbarligen bra här.

- Det är bara att repa av bladen från stjälken, den kan man ge till kaninerna, den är lite hård. Använd det i soppa eller de späda bladen i sallad, förklarar han för Karin Wikell och ger henne en näve.

Blanda olika intelligenser

Efter att vi har vinkat adjö till Karin och Lars börjar Rafael rensa bort tistlarna bland svinmållan. Han menar att det är bra att jobba och prata samtidigt - ett exempel på att blanda olika intelligenser.

- Man kan göra saker roligare, säger han.

Rafael Altez har flera gånger under vårt möte nämnt de olika sorters intelligens som finns utifrån psykologen Howard Gardners teorier om de multipla intelligenserna.

Han beskriver att de som värderas högst i västvärlden är den logiska eller matematiska intelligensen, den språkliga och den rumsliga (som används vid exempelvis grafisk formgivning), men det finns sex andra enligt teorin (se faktaruta).

När man utnyttjar de intelligenser man har är det lättare att lära sig nya saker.

- Om man tänker på det här kan man medvetet motivera människor. Föreningen Klimataktion använder sig till exempel av musik för att lyfta miljöfrågan och mobilisera människor, berättar han.

Rafael Altez bedriver till stor del odlingen genom att anpassa teorierna för permakultur. Det innebär att tillämpa 12 principer för att optimera användning av mark, vatten, luft och energi, vilket ger mer bördighet till marken och ökar avkastningen.

- Det är samma teknik som Amazonas indianer använder sig av när de odlar. De gräver aldrig i jorden mer än att de kan sätta ner fröet.

Han menar att vi har mycket att lära oss av dem och har en idé om att kunna ha föreläsningar genom videokonferenser mellan kontinenterna.


Rafaels multimediastation för undervisning och kommunikation.

Glokalt mot kapitalism

På samma sätt kan vi bidra till deras utveckling genom att bidra ekonomiskt till olika projekt. Han berättar att de bland annat har kontakter i Peru och beskriver det som "glokalt" arbete, både globalt och lokalt på samma gång.

- Vi behöver jobba glokalt i kampen mot kapitalismen, säger han.

Som en del av detta har han även startat Föreningen för den GULLIGA folkrörelsen.

- Vår "Gulliga förening" uppmuntrar starkt till att man utnyttjar internet, säger han.

"Gulliga" står i sammanhanget för: Glokalisering Underifrån genom Lokala Lärande Intelligenta Gemenskaper och Antikapitalism. Syftet med föreningen är både att höja människors livskvalitet och att bygga ett rättvist samhälle i harmoni med naturen.

Behöver inte utrota ogräset

Rafael har hunnit rensa ett stort område bland svinmållan och vi har kommit fram till pumporna som breder ut sig i olika färger och storlekar. De har börjat växa till sig och här använder de sig av täckodling. Det ökar mullhalten, skyddar jorden mot uttorkning och hindrar till viss del ogräset.

- Vi försöker försvaga ogräset, men det behöver inte utrotas, säger Rafael Altez.

Han påpekar att pumporna är lite sena eftersom de inte kunde förodla plantorna under våren. De tvingades nämligen riva det växthus som de byggde förra året eftersom området är kulturskyddat. Men samtidigt finns det sedan flera år en frisbee-golfbana i en annan del av området och det har tagits beslut om att anlägga en stor begravningsplats.

Det är Stockholms kommun som äger marken och i våras sa de dessutom upp kontraktet efter att Studiefrämjandet, som tidigare var huvudman för projektet, drog sig ur av ekonomiska skäl. Även Hästa gård som brukar den omgivande marken - med bland annat odling av vete och vall för sin besättning kor - har haft svårt att få ihop ekonomin. Föreningen 4H som drivit jordbruket i 15 år genom Hästa 4H-lantbruk AB gick i våras i konkurs.

Gröna jobb til arbetslösa

Rafael involverades först i odlingsprojektet som fältansvarig eftersom han har utbildningar inom agronomi (lantbruksvetenskap) och multimedia/kommunikation. Projektet var avsett att ge gröna jobb åt arbetslösa i området och har drivits i fyra år.

Rafael har dock blivit personligt engagerad i projektet och har lagt ner mycket tid och energi. I våras genomförde han därför en hungerstrejk under tre veckor i protest mot att odlingen skulle läggas ner.

- Det är skandal att vi inte ska få odla. Men de vill hellre ha ett kommersiellt företag, tror han.

Han är även kritisk till att de nu bara har fått ett muntligt tillstånd för ett år. Det gör det svårt att planera verksamheten. Nu jobbar han själv som volontär och kallar deras odling för Stockholms största Guerilla Gardening (odling som sker utan tillstånd). Men de har inlett förhandlingar med arbetsförmedlingen för att kunna anställa folk sedan Den GULLIGA Folkrörelsen har blivit registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket.

- Jag trodde inte först att det skulle gå när jag satt och ringde runt till presumtiva intressenter som kunde driva projektet vidare. Sedan kom jag på att vi kunde ju driva det själva.

Vill gärna ha studiebesök

En kvinna stannar med sin bil på den lilla grusvägen, stiger ur och hälsar. Det framkommer snart att hon är lärare på gymnasiet och undrar om hon kan komma förbi med sina elever på studiebesök. Det går utmärkt svarar Rafael, och de får gärna hjälpa till med odlingarna.

Förutom det lokala stödet och intresset så lyftes värdet av Hästa gård och ekoodlingen i Akalla av två lokala politiker för Miljöpartiet, Daniel Helldén och Mehmet Kaplan, i en debattartikel i tidningen ETC 8 juni.

De skriver att om den politiska viljan finns kan det utvecklas till "en mötesplats för lärande och samverkan, över generationsgränser, mellan olika kulturer och kompetenser."

Läs mer på: www.odling.eko08.net och www.gulliga.se.

Fakta: Multipla intelligenser:

Psykologen Howard Gardner utvecklade på 1980-talet sin teori om olika sorters intelligenser.

1: musikalisk/rytmisk

2: visuell/rumslig

3: verbal/språklig

4: logisk/matematisk

5: kroppslig (exempelvis dans och idrott)

6: interpersonell (interaktion med andra)

7: intrapersonell (självreflektion)

8: naturalistisk (relationen med naturen)

9: existensiell/moralisk

Share