Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 32, 9 augusti 2013

Falska löften inför folkomröstningen

I

en ny rapport från LO ges en bild av hur omfattande utstationering av utländsk arbetskraft från EU är inom LO-förbundens branscher.

Rapporten Gäst i verkligheten - om utstationerad arbetskraft i praktiken visar bland annat att andelen utstationerade arbetstagare inom byggsektorn utgör närmare 19 procent av den totala arbetskraften. Inom skogsbruket är siffran elva procent. Till detta ska också läggas cirka 3700 utländska arbetare med F-skattsedel.

Rapporten bygger på en enkät som besvarats av över 80 procent av LO-förbundens avdelningar i hela landet samt intervjuer med förbundens avtalsansvariga. Av rapporten framgår att i de branscher där utländsk arbetskraft är vanligt förekommande är det uppenbart att motivet bakom utstationeringen många gånger är att pressa ner arbetskraftskostnaderna utan att de berörda fackförbunden på grund av medlemskapet i EU har laglig rätt att tillgripa stridsåtgärder.

Det var till följd av den beryktade Lavaldomen i december 2007 som svenska fackförbunds möjligheter att kräva svenska kollektivavtal och svenska normalarbetslöner kringskars.

EU-domstolen slog fast att fackförbunden enbart kan kräva minimilöner och andra minimivillkor, och om dessa villkor anses uppfyllda genom avtal eller i lag i det utstationerande företagets hemland får de svenska fackförbunden inte kräva någonting alls. Denna så kallade Lex Laval, som inte är en egen lag utan lagändringar i medbestämandelagen och utstationeringslagen, banar väg för dumpning av löner och andra arbetsvillkor.

Rapporten beskriver även det fackliga arbetet för att säkerställa att utstationerad arbetskraft får lön och anställningsvillkor enligt kollektivavtal. Att upprätthålla arbetsvillkoren på svensk arbetsmarknad kräver omfattande fackliga insatser i de branscher där utstationeringen är betydande. Här är några av LO:s krav:

- Huvudentreprenören måste bli ansvarig för att alla aktörer i ett projekt följer lagar och avtal. I dag tillåts huvudentreprenörer anlita underentreprenörer som fuskar med regler.

- Sanktionsansvaret måste utvidgas till att även omfatta dem som anlitar oregistrerade utländska företag.

- Ändra Lex Laval. Utländska företag som uppger att de tillämpar likvärdiga eller bättre löne- och anställningsvillkor ska inte kunna freda sig mot stridsåtgärder utan att bekräfta dessa villkor med svensk facklig organisation.

- Inför krav på en rättslig företrädare för utländska tjänsteföretag.

- Utstationerade företag ska vara skyldiga att tillhandahålla bland annat lönelistor och arbetstidslistor.

- I lagen om offentlig upphandling måste det tydliggöras att villkor motsvarande kollektivavtalsvillkor kan ställas i offentlig upphandling.

Förslagen är bra, men flera av dem går stick i stäv mot gällande EU-rätt, vilket visar att de löften som EU-anhängarna gav inför folkomröstningen 1994 om att ett medlemskap i EU inte skulle äventyra den svenska arbetsrätten var falska.

Detta varnade vi EU-motståndare för och nu när vi har facit i hand borde vi ha en ny folkomröstning om Sverige ska vara kvar i EU.

Share