Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 28, 12 juli 2013 Mjölkkon i människans tjänst ![]() Känsla för kor Martin Ott Balders Förlag Boken handlar om att lära känna kor som hålls i människans tjänst som mjölkkor. Hos Martin Ott, lantbrukare, lärare och socialterapeut sköter man dem på ett sätt som motsvarar deras naturliga instinkter och levnadssätt. ![]() Ott skildrar kor utifrån sina kunskaper och erfarenheter på godset Rheinau i Schweiz, på gränsen till Tyskland. Som ekologisk jordbrukare avvisar han användning av kraftfoder inom djuruppfödningen. En europeisk mjölkko utfodras med 2,5 ton kraftfoder om året, soja och spannmål, mestadels importerat. Det vill säga, hon får föda som hon inte tål, som är helt emot hennes natur och som också konkurrerar med människoföda. En ko är till för att äta det som står framför hennes ansikte och som människan inte kan äta. Genom bete och gödsel blir också jorden bättre. Rheinau är ett stort ekologiskt projekt med bland annat grönsaksodling, frö- och spannmålsförädling, biodling och gris- och hästhållning. Tack vare kon har människan förmått bosätta sig. Det första lantbrukaren måste ta reda på är hur många djur hans land tål, är Otts bestämda åsikt. Martin Otts bok är djupt kunnig och livlig om kons olika kroppsdelar, matsmältning (tål att idissla om och om igen), sociala liv - med varandra och med kalven - där människan kommer in som vill utvinna mjölken utan att kon eller kalven störs. Boken avslutas med tre olika porträtt, Ithaka, Iris och Arve som bekräftar att kor på Rheinau ses som individer i förhållande till människan som brukar henne. Det är det som Martin Ott menar med partnerskap - med naturen, inte emot den. Känsla för kor sålde 15 000 exemplar i kolandet Schweiz. Ott som inte hade tid att sätta sig ner för att skriva gick runt med en diktafon. Medarbetare redigerade sedan texten. Boken är dessutom vacker genom sina foton - närbilder på kons alla delar. |