Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 7 juni 2013

Grön klassiker i ny tappning


Vegetariska kokboken
Inga-Britta Sundqvist
Ica Bokförlag

Inga-Britta Sundqvist började intressera sig för vegetarisk kost redan som tolvåring. Förra året släppte hon sin vegetariska kokbok i en ny femte utgåva. Hon började sitt arbete med den första boken redan på 1970-talet och det har hänt mycket på området sedan dess.

När jag först öppnar boken är känslan som av de klassiska kokböckerna - Min kokbok - där det är meningen att man ska klara sig med en bok i köket. Den fungerar alltså både som uppslagsbok och kokbok. Men det är gott om stora vackra bilder, och till innehållet känns boken modern.

Ett nytt kapitel är exempelvis Klimatsmart guide. De inledande kapitlen tar upp saker som näringslära, konservering och fakta om olika matvaror. Ett kapitel handlar om alger och vilda växter, ett annat om örter och kryddor.

Inga-Britta Sundqvist har anammat mycket av det som ligger i tiden. Vid varje rätt anger hon om det är raw, lakto, lakto-ovo eller vegan, för snabb vägledning i köket. För dem som inte är insatta är raw food benämningen på kost som inte tillagas för att bevara alla näringsämnen.

Ofta är det olika sorters sallader och ett lite roligt exempel är aprikosmarmelad med chili och citron där torkade aprikoser helt enkelt mixas med övriga ingredienser. Håller cirka 3-4 dagar i kylen.

Det är stor spridning på inspirationen till recepten och Inga-Britt Sundqvist ger bland annat tips på asiatisk mat som olika sorters sushi och indiska maträtter som samosas, små fyllda piroger.

Det är roligt att Inga-Britta Sundqvist inleder boken med två kapitel med mer holistiska synsätt på hälsa, där kosten bara är en del. Hon tar upp saker som tankens kraft, meditation och mat som medicin.

Några få saker som hon tar upp är jag mer tveksam till, som Schaubergers teori om levande vatten, men generellt är detta en bok proppad med nyttigt vetande.

En bra present både till en nybliven och inbiten vegetarian eller kanske till någon som vill äta mindre kött, men inte vet hur.

Share