Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 22, 31 maj 2013

Fart- och uttrycksfull serieroman


Fri kärlek
Julia Thorell
Kartago

Juni närmar sig de 30 och tänker mycket på det här med kärlek. Männen hon möter har högst egenartade uppfattningar om hur de vill bli uppvaktade (ännu en gång sågar en svensk serieskapare Georg Brandes behandling av Victoria Benediktsson, och jag kan inte låta bli att undra över om denna tendens är lika vanlig på andra sidan sundet).

De formulerar sig kryptiskt och har oförutsägbara, outtalade förväntningar på relationer, och tappar fattningen när dessa inte infrias.

När tillvaron skaver för mycket rycks hon i små fantasidjurs sällskap hän till sin uppväxtmiljö, ett kollektiv för grönavågenhippies. Där hade den borgerliga tanken på evig kärlek lagts på historiens sophög och den fria kärleken förkunnades.

Men att kärleken är fri gör den inte lätthanterlig, och inte ens på den sexuella revolutionens tid var det så enkelt. Någon måste alltid ta disken, vilket lätt glöms av (vilket fått även undertecknad att ifrågasätta hur mycket kärlek tidigare relationer egentligen innehållit). Väl gripen av en kärlekspassion är det svårt att kalla sig fri, och utöver denna intensiva känsla av samhörighet finns åtskilliga motiv att välja - eller inte välja - en annan människa.

Junis besynnerliga män får henne för det mesta att skeptiskt blicka bort mot något annat. Och så bryter hon upp för att söka detta Bort. Hon tar inte skit från någon, eller något. I ett av bokens roligaste partier slungar hon en svårflörtad burk Ajvar Relish i golvet, äter den ändå och röntgenremitteras till "ontologiska".

Fast besluten att inte kvävas och fastna bland bråte får hon prova på lite av varje, däribland: Mera kollektivboende. Uppbrott. Lönearbete. Frestelsen att gå tillbaka till ett ex. Den brutala insikten att detta inte mer är möjligt. Kravlös kk-gemenskap. Det djupa mörker som sluter sig om en när man släcker lampan om sin ensamhet. Och så, till sist ...

Julia Thorells Fri kärlek är fart- och uttrycksfullt tecknad och berättat med en underfundig humor och ett vimmel av mycket levande bifigurer. Dessutom samverkar bilderna med texten på ett kreativt och fängslande sätt som sticker ut i den svenska serieproduktionen av i dag. Ett mycket bra seriealbum, som växer med varje omläsning.

Share