Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 7 september 2012

Sjöbergen i Göteborg - en hotad idyll

En solig första septemberdag öppnade för andra året i rad Sjöbergens djur- och odlingsföreningar upp dörrarna. Dagen blev en kombinerad skördefest och stöd till dem som vill bevara naturområdet som ligger omringat av motorleder vid Älvsborgsbrons fäste.


Ingången till Sjöbergens koloniområde från viadukten under motorvägen.

Det är ett år sedan som Göteborgs invånare fick ta del av kampen mellan byggherrar, kommunen och ägarna till koloniområdet på Sjöberget i stadsdelen Majorna. Då beslöt aktiva koloniägare att mötas upp i en massiv protest för att bevara området. Nu har förhandlingarna bordlagts en tid eftersom det tydligen har skapats olika meningar om områdets framtid även hos politikerna.

- Det visar att vi faktiskt har lyckats till viss del, säger P-O Hansson, en av de aktiva i föreningen Rädda Sjöbergen.

Han tillägger dock att processen pågår, men nu är det först och främst beslutat att nybyggnation av bostadshus ska ske i utkanten av odlingsområdet. P-O Hansson menar att byggbolagen som strider för att få tillgång till området inte så lätt fick sin vilja fram då protesterna blev större än väntat. Det var inte bara ägarna på koloniområdet som protesterade, utan även många privatpersoner som vill kunna fortsätta utnyttja den vackra och säregna naturen, som ligger gömd mellan motorvägarna på berget.

Öppet hus

Sjöberget är unikt i sitt slag då det även innehåller djurgårdar, en kvarleva sedan krigsåren. Här finns flera sorters bruksfåglar som hönor, tuppar, gäss och inte minst duvslag, samt biodlingar och kaningårdar. Runt djurgårdarna finns stora odlingsområden med blommor, grönsaker och frukter. Det utgör en biotop som lockar till sig en mängd sällsynta och vilda djur.

- Förra året var första gången som Sjöbergen organiserade ett öppet hus för folk att komma hit och lära känna oss, djuren och naturen, säger Mia Sandlund.

Hon har ett stort engagemang i området och tycker att Sjöbergens dag gett många ringar på vattnet.

- Det gav ett stort lyft åt omgivningen, fortsätter hon och berättar hur det blivit ännu finare och med en gemenskap som krävs för att fortsätta hålla ihop inför de fortsatta beslut som kommunen kommer att fatta om Sjöbergens framtid.


Håkan Blomst kokar soppa med hjälp av arméns lågtryckspanna som eldas med ved.

Liksom förra årets öppet hus så kom det många besökare till odlingarna och djurgårdarna. Särskilt barnfamiljer, som får lära sig mycket nytt om både djur och växter. Det bjuds på soppa och musikunderhållning.

- Det är inte första gången som kommunen hotar att riva området här, säger Anders Johansson.

Han är ägare till en av djurgårdarna där han föder upp kaniner och färggranna burfåglar.

Åtråvärd mark

Anders Johansson berättar att det sedan 1960-talet har pratats om att riva Sjöbergens gårdar och odlingslotter för att bygga bostadshus, det är en mycket attraktiv plats mitt i Göteborg.

Utsikten över hamninloppet är fantastisk, så visst finns det förståelse för hur åtråvärd den här marken är. Men det har inneburit en stor osäkerhet för koloniägarna, och många har inte vågat renovera eller bygga nytt. Trots det har Anders Johansson satsat, han har byggt allt själv. Han har mängder av kaninburar som innehåller fina raskaniner och stora fågelburar med papegojor. Han berättar hur han har lärt sig av de tidigare "rävarna" som höll till på Sjöberget. I dag är de borta men han är glad och stolt över att djurgårdarna finns kvar.

- Jag har satsat mycket tid och pengar på det här stället. De får frakta bort mig, jag tänker inte frivilligt ge mig härifrån, avslutar han.

Share