Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 25, 24 juli 2010

De vill arbeta för fri programvara

De flesta med datorer har antingen Windows eller Mac OS i dem. Men det finns en tredje växande programplattform, GNU/Linux. Från början användes den av entusiaster som av ideologiska och praktiska skäl inte ville ha ett slutet proprietärt (ägt) dataprogram utan önskade ett fritt system öppet för alla för att själva kunna programmera sin datorer.

De hade stora datakunskaper, och man nätverkade med kamrater i Linux-föreningen för att få ytterligare information. Därför betraktas Linux av de flesta än i dag som lite nördigt och svårt att använda. Det var det till 2004, men det stämmer inte längre. Nu finns det kompletta och användarvänliga distributioner av programpaket som innehåller allt man behöver. Den som kan använda Windows eller Mac kan lika lätt köra Linux, och det är inte svårare att installera Linux än att ladda en ny version från Microsoft. Men det kan behöva göras inställningar, och det kan vara svårt för en datornovis. Det behöver inte den fundera på som köper en dator med Windows förinstallerat.

Nystartad "gnutik"

Sedan några månader finns det en nyöppnad affär i Göteborg, Gnutiken. Namnet ät ett sammandrag av butik och GNU/Linux som kan göra en installation för 600 kronor. Det ger en möjlighet att pröva Linux för dem utan datorvana och utan Linux-kompis och ta del av alla fördelar.

En stor fördel är att slippa virus och dyra antivirusprogram. Genom operativsystemens konstruktion, och genom att det finns i så många versioner, att ett eventuellt virus inte når många datorer, är det svårt att smitta ner Linux. De är modulärt uppbyggda i bitar som fungerar tämligen oberoende av varandra och för att smitta ner själva programkärnan måste man själv lyfta ner viruset genom ett kommando. Den spärr som finns mot sådant i Windows är för krångligt att använda, så därför sprider sig viruset obehindrat genom programmen. Till det medverkar också arkitekturen, och att ingen bryr sig om bristande säkerhet innan det blivit skandal. I Linux/GNU kollar mängder av användare koden var dag, så att fel genast blir rättade. Utan uppgraderat säkerhetsskydd tar det i snitt tre minuter innan en ny Windows-dator blivit övertagen av en cracker, datahackare.

Länge utan lön

Det dröjer dock länge innan de som arbetar i butiken kan ta ut någon lön efter det att kostnaderna är betalda. En lever på sin fru. En har arbetat som praktikant. Fast den praktikperioden från A-kassan är slut nu. Men möjligheten att tjäna pengar är inte det som driver dem utan engagemanget för fri programvara som ett sätt att förändra samhället.

Stian Rødven Eide, som satt in de mesta pengarna i den ekonomiska föreningen som driver butiken, flyttade från Norge därför att miljöpolitiken är så dålig där. För att ett ungt par skall få någonstans att bo måste de köpa en villa, och för att kunna bo där måste de köpa en bil, eftersom kollektivtrafiken dit är så otillräcklig.

Stian har läst humaniora, sånt som filmvetenskap, animation, språkfilosofi och litteraturvetenskap, men inte data. Det var inte intressant innan han upptäckte GNU-projektet. Det har däremot Rikard Fröberg gjort, men ett välbetalt IT-jobb känns inte längre så engagerande. Som han säger: Pengar är inte allt. Patrik Willard har läst Software Engineering and Management.

Konferens inspirerade

Det var när man höll på med arbetet för att ordna en konferens som Föreningen fri kultur och programvara håller varje år: FSCONS, nästa blir 6-7november, som tankarna om Gnutiken väcktes. Konceptet att fokusera på support till privatpersoner finns ingen annanstans i Sverige och troligen inte i Europa heller.

Förutom att förmedla datorer med Linux färdiginstallerat erbjuder man hjälp med installation, webbpublicering och datalösningar samt kurser i Linux. En grundkurs på 3x3 timmar kostar 1900 kronor. Den kan bli billigare när man får ordnat samarbete med något studieförbund. Man arrangerar olika möten i sina lokaler. En gång i veckan har man en träff med intresserade om fri programvara och öppna standarder. Fokus ligger då inte på det tekniska, utan hur man kan förbättra världen.

Det skulle behövas fler sådana butiker som Gnutiken i landet för att göra Linux till ett verkligt val för dem utan större datakunskaper och för att ge konkurrens mot inlåsningen i monopol som de proprietära programmen från Microsoft och Apple ger.

Share