2 mar 2001

Otillåtna mängder GMO i 10 av 65 sojaprodukter

10 av 65 livsmedel med soja, som testats av Livsmedelsverket, innehåller otillåtna mängder av genmodiferade organismer (GMO).
Vegetariska “chark”-produkter av sojaråvaror och energi- och bantningsmedel är två kategorier som innehåller genmodifierad soja utan att detta anges i produktmärkningen.


Verket påtalar att “två ekologiska produkter” visade sig innehålla GMO – trots att man inte gjort någon egentlig definition för vilka produkter som skulle klassas som ekologiska. Myndigheten riskerar därmed att smutskasta ekologiskt märkta varor i onödan, anser man på Krav – Kontrollföreningen för ekologisk odling.
– Märkligt och synnerligen besvärande för oss, säger Pelle Fredriksson, informationschef på Krav.
Även om han välkomnar denna undersökning anser han att det är olyckligt att ekologiskt märkta varor på det här sättet utpekas som GMO-bärare, utan några belägg från Livsmedelsverket.

100 olika livsmedel
I den ekologiska produktionen är GMO överhuvudtaget inte tillåtet; det gäller såväl ekologiskt odlade livsmedel i allmänhet, vilka skyddas av av en EU-förordning sedan 1991, som produkter med svensk kontrollmärkning av Krav eller Demeter.
I Livsmedelsverkets undersökning – den första i sitt slag i Sverige – kartlades den del av marknaden där GMO kan misstänkas ingå. I projektet analyserades därför 100 prover av olika livsmedel, samtliga med soja- eller majsinnehåll, för närvarande de enda grödor där GMO är tillåtna inom EU.
För att konsumenterna ska kunna välja måste dock alla livsmedel, som innehåller mer än en procent GMO, vara tydligt märkta på förpackningen. Men denna regel, som gäller i hela EU, följs uppenbarligen inte alltid.

Inte riktad
10 av 65 sojaprodukter innehöll mer än en procent genförändrad soja av typen RR, Monsantos Roundup-Ready Soja. Av 31 testade produkter med majsinnehåll fanns GMO-majs, Bt176-majs i tre produkter.
– Vårt syfte med kartläggningen har varit att ta reda på hur vanligt det är att mat innehåller genmodifierade råvaror, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie. Det har alltså inte handlat om en riktad kontroll och därför har proverna avidentifierats.
– Synd, eftersom det inte ger konsumenterna någon vägledning, anser Lars Jonsson, chef för Mat & Miljö på Sveriges Konsumentråd. Det enda råd vi kan ge till dem som vill undvika genförändrad mat är därför att välja bort alla produkter som innehåller soja eller majs.
Livsmedelsverket annonserar dock att nya kontroller ska ske senare i år.

Ny kontroll i höst
– När vi nu fått nödvändig kunskap kommer vi till hösten att kontrollera de anläggningar som Livsmedelsverket har tillsyn över, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie. I denna kontroll kommer produkterna naturligtvis inte att avidentifieras.
Det är den storskaliga livsmedelsindustrin som lyder direkt under verket, såsom de verkligt stora slakterierna, mejerierna, oljepressarna och kött- och charkindustrierna. Övriga livsmedelstillverkares tillsyn sköts av kommunerna.
Meningen med denna undersökning är att även kommuner och kontrollorganen för ekologisk mat ska ges hjälp med var man ska leta. Någon samordnad tillsyn med Livsmedelsverket är dock inte planerad i år, utan verket uppmanar bara de tillsynsansvariga att ta kontakt för råd och stöd, om de planerar att utföra kontroller.

Tar sitt ansvar
Informationschefen på Krav, Pelle Fredriksson, är inte förvånad över undersökningens resultat.
– Vi vet sedan tidigare att det finns stora brister när det gäller att hålla isär produkter med och utan GMO-innehåll.
– Men från Kravs sida ser vi verkligen positivt på att Livsmedelsverket börjat ta sitt ansvar som tillsynsmyndighet. Som konsument måste man kunna vara säker på innehållet i det man köper, säger Pelle Fredriksson.
Inte heller Kåre Wahlberg, som har det övergripande ansvaret för verkets tillsyn, är överraskad av att så många som 10 av 65 sojaprodukter överskred enprocentsgränsen utan att vara märkta.
– Det har ju gjorts liknande undersökningar i Norge och Danmark och vårt resultat ligger i linje med dem, förklarar Kåre Wahlberg på Livsmedelsverket.

Verket tar inte ställning
– Hela poängen med att undersöka GMO-innehåll och märkning är att märkningsregeln ska följas, eftersom vi ju har beslutat att konsumenterna ska ha en valmöjlighet.
Kåre Wahlberg förklarar vidare att man från verkets sida inte alls tar ställning för eller emot GMO; några hälsorisker ska inte inte finnas med GMO-livsmedel, enligt myndigheten är en GMO-sojaböna lika säker som en traditionell sojaböna.
Kritiken från Krav om att ekologisk mat riskerar att smutskastas i onödan kommenterar han med att det inte finns någon bra förklaring till varför myndigheten använt vidast tänkbara definition på vad som skulle klassas som “ekologisk” produkt. En definition som inte betyder mycket, eftersom inga som helst kontroller behöver ha gjorts, det räckte med att ordet “ekologisk” förekommit på förpackningen.
– Den vida definitionen valdes för att ha med sådana produkter som många konsumenter uppfattar som ekologiska.

Peter Wikberg