Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 5 juni 2015

Vägran att acceptera förtryck


De förklädda flickorna i Kabul
Jenny Nordberg
Albert Bonniers Förlag

De förklädda flickorna i Kabul handlar om flickor som klätts som pojkar. Den handlar om flickor som får ta pojkars roller i familjer där det saknas pojkar eller där fler pojkar behövs.

Pojkar i viktiga i Afghanistan. Pojkars och flickors roller är oerhört olika, de placeras i strikta fack som inte kan eller får passeras.

De flickor som får vara pojkar, "bacha posh", får helt andra liv, helt andra förutsättningar, men behöver i samband med puberteten och när det är dags att giftas bort åter bli flickor/kvinnor. Då är läroperioden och det fria livet över. Jenny Nordberg har letat fram flera flickor som lever sina liv som pojkar. Hon har följt dem och talat med deras familjer. Hon intervjuar omgivningen, observerar, forskar och finner många skäl och förutsättningar för att detta sker.

Det är ingen ny företeelse. Den har pågått i hundratals år och den finns också på andra platser i världen, som till exempel i Iran, Qatar, Kambodja, Burma och Pakistan. På olika platser och av olika skäl, men orsakerna är ändå desamma.

Den finns där kvinnor förminskas och förtrycks, där det i och med förändringen i det personliga uttrycket ges en möjlighet att se och utforska en annan sorts liv. Leva i en sorts frihet. Ja, de är fortfarande flickor/kvinnor, men de lever som om de vore pojkar/män och får därmed tillgång till den manliga världen, med de friheter och möjligheter den innehåller.

Jenny Nordberg har lagt mycket tid på att forska kring frågorna. Hon har begrundat, intervjuat och följt. Ett digert arbete som har resulterat i en bra bok. Den är en aning mångordig, hade vunnit på färre ord. Detta sänker dock inte vikten av frågorna. Lärbarheten är ändå god och boken bör ändå läsas. Jag tänker att mycket i boken också gäller oss. Mäns makt, bristen på jämställdhet, ojämnlikheter i inkomst och frågor om övergrepp på kvinnor.

Frågan om övergreppen är ännu så tragiska och kvinnors klädsel är fortfarande en fråga för domstolar. Och ett nej är inte ett nej för att stoppa mäns lust och tro att de har fri tillgång även till andra. För att de inte är kapabla att behärska sig själva och respektera andra människors egna val och kroppar.

Det gäller där och det gäller, tragiskt nog, fortfarande också här. Det är förundrande att män och kvinnor ännu inte är likvärdiga människor.

Jenny Nordbergs bok är verkligen rekommenderad läsning. Du hittar den i en bokhandel eller på ett bibliotek nära dig.

  Share