Politiskt, religiöst och fackligt oberoende
Alternativet i svensk press
Huvudsidan - Om tidningen - Prenumerera - Annonsera - Kalendarium - Insänt

Tillbaka till arkivet

Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 17 februari 2012

Billig, enkel spis får designpris

I Namibia, ett land med stor brist på träd, har den lilla spisen från Ergonomidesign fått stor uppskattning. Den minskar behovet av ved och gör matlagningen snabbare och säkrare.

August Michael från svenska Ergonomidesign har utvecklat en spis för fattiga hushåll som i dag lagar mat över öppen eld.


Spisen minskar utsläppen av både koldioxid och giftiga gaser. (Foto: Ergonomidesign)

Han fick förra veckan ta emot det internationella designpriset IF Design Award i kategorin köksutrustning för spisen som kallas EzyStove, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Juryn motiverar priset med att "EzyStove är ett bevis på att produktdesign spänner över ett brett område och att inte bara de mest estetiskt formgivna produkterna förtjänar ett pris. Spisens design gör det möjligt att använda både kastruller och stekpannor och gör den ekonomiskt tillgänglig även för de fattigaste. EzyStove förtjänar sitt guld för sin övertygande idé om att designa något som är till stor nytta."

Efter lokala behov

Namibia har problem med ökenspridning och det finns stora restriktioner för avverkning av träd. Ändå är majoriteten beroende av ved för matlagningen, till viss del även i städerna.

Arbetet med att ta fram spisen gjorde August Michael på plats i Namibia i samarbete med den ideella organisationen Creative Entrepreneur Solutions. Han träffade kvinnor som berättade om de behov och förutsättningar som de har och testade olika designkoncept.

- Det finns flera exempel på spisprojekt som resulterat i lösningar som inte fungerar när de ska användas under lokala förutsättningar. Vår enkla och billiga spis har fått väldigt positivt gensvar och vi tror oss ha lyckats designa en spis som har alla förutsättningar att ersätta matlagning över öppen eld. Varje familj som ändrar sina matlagningsvanor är ju en seger för oss alla, säger August Michael i pressmeddelandet.

Minskade utsläpp

Det är en enkel spis med plåt i två lager för att skapa ett isolerande luftskikt som förbättrar förbränningen och en omgivande trådkonstruktion som skyddar mot brännskador.

Förbrukningen av ved minskar med 40 procent, liksom utsläppen av koldioxid, medan den förbättrade förbränningen även gör att utsläppen av hälsoskadliga gaser minskar med 70 procent.

Spisen tillverkas i en fabrik i Namibia för att sedan levereras i ett platt paket för att sättas ihop lokalt i mindre verkstäder.

Tack vare den enkla designen är spisen billig att tillverka och genom samarbeten med bland annat Sida och UNDP kan spisen säljas för motsvarande 60-70 kronor.

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se