Politiskt, religiöst och fackligt oberoende
Alternativet i svensk press
Huvudsidan - Om tidningen - Prenumerera - Annonsera - Insänt

Arkiv


Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2018.Tolv klimatförslag till riksdagen

På Klimatriksdagens sista dag fick företrädare för de politiska partierna ta emot 12 framröstade klimatmotioner på scenen i Aula Magna.
    - De är underlag för en riktigt modig klimatpolitik, sade Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen.
Läs artikeln

Plast blir asfalt i Ghana

Bara två procent av allt plastskräp i Ghana blir återvunnet, men ett lokalt företag hoppas på att ändra den statistiken. Nelplast Ghana Limited heter företaget som fokuserar på industriell produktion av plastavfall som omvandlas till asfalt, så tack vare Nelplast får plastskräp ett nytt liv i form av vägar och gator i landet.
Läs artikeln

Prisas för kamp mot avverkning

Tre kvinnor, Anita Feldenius, Maj Aspebo och Vivi Eriksson, som kämpat mot avverkning av en skog i Koskullskulle, har fått Naturskyddsföreningens naturvårdspris för sitt arbete.
Läs artikeln

Klädbytardag - en bra handling

Miljöpartiet vill göra det lättare att reklamera kläder och ta bort farliga material från textilier. Det var en del av förslaget Gustav Fridolin (MP) och Karolina Skog (MP) presenterade på Klädbytardagen den 18 april.
Läs artikeln

Storuman ska bli klimatbäst

Armbryterskan Heidi Andersson och skidskytten Björn Ferry har satt det tuffa målet att vara fossilfria till 2025. I tv-dokumentären Storuman Forever får vi följa hur de involverar befolkningen i sin hemkommun i en mer hållbar livsstil.
Läs artikeln

Fler städer inför gratis busstrafik

Nyligen meddelade Paris borgmästare att hon beställt en undersökning om avgiftsfri kollektivtrafik. Få större städer har infört gratis transportmedel men flera mindre. Nu senast har svenska Sala och Fagersta, fått avgiftsfria bussar.
Läs artikeln

Plastbärkassar i mängder

Fortfarande använder vi i Sverige flera hundra miljoner plastpåsar per år till att bära hem varor från butiker. Det visar Naturvårdsverkets första rapportering sedan regeringen införde krav för att minska förbrukningen av plastbärkassar.
Läs artikeln

De gröna - varthän?

Dagens Miljöparti står inför ett parlamentariskt stup; medlemmar och gamla väljare försvinner åt olika håll, en del till nya partibildningar. I ett försök att bättre förstå denna händelseutveckling väljer jag att se bakåt, långt tillbaka till vad jag kallar för "den gröna rörelsens förhistoria".
Läs artikeln

Barnen vill få fiskarna att leka

På frusna sjöar runt om i Sverige bär skolbarn ut granar på isen. Är det någon ny mystisk julgransplundring? Nej, de är på uppdrag för att hjälpa fiskar att leka.
Läs artikeln

Solenergin fördubblad i Finland

Finland har varit långsamt med solenergi och legat efter. Men nu verkar utvecklingen ha vänt. Och på Åbo Akademi pågår en intressant forskning om en helt ny typ av solceller.
Läs artikeln

Kärnvapen högt på Sälenagenda

När statsminister Stefan Löfven (S) inledde konferensen Folk och Försvar i Sälen adresserades kärnvapenhotet bland annat med orden: "En upptrappad risk för kärnvapenkrig gör att världen håller andan".
Läs artikeln


Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se